advertentie
Roadmap
|
Terrein
|
Satelliet
|
Hybrid
Toon kaart

Foto’s en informatie voor de Lofoten – Noorwegen

De Lofoten Archipel is misschien wel het mooiste stuk Noorwegen: een bergachtige eilandgroep die als een drakenrug uit zee steekt. Hoe kom je er, wat is de beste reistijd, waar vind ik de leukste overnachtingsadressen in de Lofoten?

 


1. Drogende stokvis in een visserdorp. De kabeljauwen worden onthoofd, zodat bloed en ander vocht uit de vis kan stromen. Zo blijven ze enkele maanden hangen, tot ze geheel gedroogd zijn en klaar voor consumptie.2. De Lofootse manier van skiën: loop gewoon een willekeurige helling op en glijd vervolgens naar beneden. Jong geleerd, oud gedaan.3. Rare gedachte misschien, maar op een zomerse dag ligt dit strand nabij Henningsvær vol met badgasten. Zo tellen de Lofoten tientallen mooie stranden.4. Spectaculair zeelandschap bij het vissersdorp Reine. Alle archetypische Lofoten-elementen zijn aanwezig: bergen, zee, vissershuizen en boten.5. Visverwerking in een fabriek in Henningsær. Vanochtend zwommen deze kabeljauwen nog, zo snel gaat de verwerking hier. Wie tegen het ‘aroma’ bestand is, kan zo’n fabriek ook zonder afspraak binnenlopen, daar doen ze hier niet zo moeilijk over.6. Al eeuwen oefenen de Lofoten onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Hier een van de permanente artiesten van de eilandengroep: glasblazer Åsvar Tangrand in het dorp Vikten, die ooit koningin Beatrix mocht ontvangen. Meer info over zijn ‘Glasshytta’7. Op een heuvel in het dorp Henningsvær, bij een soort Eiffel-torenachtige constructie, heb je een van de mooiste uitzichten van de Lofoten. Een panorama van 360 graden rondom over eilanden, boten, vissershuizen, rekken met drogende stokvis en de bergketen van de Lofoten, die als een drakenrug uit zee steekt. Hier een fractie van dat uitzicht.8. Lokale hobby: maak een kunstwerk van je brievenbus.9. De kortste plaatsnaam op aarde: het dorp Å, gelegen aan het einde van de Lofoten-archipel.10. Uitzicht op Lofoten-hoofdstad Svolvær. Goed voor 4000 inwoners en bereikbaar per boot, vliegtuig (spectaculaire aanvliegroute tussen de bergen) en pas sinds 2007 ook per auto vanaf het vasteland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe kom je er?

Vliegen:
De vlucht naar hoofdstad Svolvær is ingewikkeld en prijzig, met tussenstops in Oslo en Bodø, en dan het laatste stuk per propellervliegtuig. Retours vanaf € 409 all-in, te vinden op op www.flysas.com.
Alternatief: boek twee losse retours bij prijsvechter Norwegian (www.norwegian.com). Achtereenvolgens Amsterdam – Oslo en dab Oslo – Evenes (ook bekend als Harstad/Narvik). Totaalprijs komt dan op ca. € 150 à € 200 p.p.. Vanaf luchthaven Evenes is het een prachtrit van 2,5 uur naar Svolvær.
Auto:
Utrecht – Svolvær via Denemarken en Zweden, ruim 3150 km in dik 34 uur.

Autohuur
Ook autohuur is vrij aan de prijs. Reken op € 362 per week voor een eenvoudige tweedeurs op luchthaven Svolvær, gevonden via www.comparecarrentals.com. Luchthaven Harstad-Narvik is iets goedkoper: vanaf € 295 per week via www.easycar.com. Benzine kost circa. € 1,45 per liter, diesel € 1,30. Omdat de wegen vaak ijzig of besneeuwd zijn, rijd je ‘s winters op banden met spikes.

Beste reistijd
Begin maart tot half april zijn de beste maanden voor een winterse reis: enerzijds is het dan nog volop winter (doorgaans ligt er sneeuw tot eind mei), anderzijdsheb je voldoende daglicht, in april 16 uur per dag! Bovendien heb je dan de grootste kans om het noorderlicht te zien. Vermijd echter de week rond Pasen: veel Noren gaan dan op vakantie, vliegtuigen en hotels zitten volen prijzen schieten omhoog. Uiteraard zijn de Lofoten ook in de zomer bloedmooi: je hoeft alleen maar even de sneeuwlaag weg te denken.

Georganiseerde reizen
De Nederlanders Frans Houtman en Marijke Windhorst wonen in het dorp Laukvik, hebben hun eigen pension Kristine Moen Huseten traditionele viskotter en organiseren het hele jaar door ‘actieve arrangementsreizen’ naar de Lofoten. Bijv. een 8-daagse wintervakantie inclusief vliegreis, sneeuwschoenwandelingen, boottochten, elandsafari’s,volpension en noorderlicht spotten. Vanaf € 1660 p.p., zie www.byzonderereizen.no.

Sneeuwschoenwandelen
Lofoten Aktiv organiseert de hele winter door (al dan niet begeleide) sneeuwschoenwandelingen. Een tocht van drie uur met gids kost bijvoorbeeld € 85 p.p. Info/boeken: www.lofoten-aktiv.no

Accommodatie
Een beetje Lofoten-ganger slaapt minimaal één nacht in een rorbu: een traditionele vissershut op poten boven zee.Tegenwoordig zijn deze hutten comfortabel en knus ingericht. Goedkoop zijn ze dan weer niet: minimaal € 40 p.p.p.n. Enkele aanraders:Svinøya Rorbuer in Svolvær (www.svinoya.no), 2-persoonshutvanaf € 120 p/n.Nyvågar Rorbuhotell in Kabelvåg (www.nyvagar.no): eenweek in een luxe 4-persoonsrorbu voor€ 1400.Iets goedkoper is Gammelfiléten Brygge in prachtdorp Henningsvær (www.gammelfileten.com), gevestigd ineen voormalig visverwerkingsbedrijf. V.a. € 45 p.p. per nacht.Meer accommodaties: www.lofoten.info.

Reisgidsen
The Rough Guide to Norway (487 pag/€ 18) biedt voldoende praktische en achtergrondinformatie over de Lofoten.De Duitstalige gids Lofoten (384 pag/Regenbogen Verlag/€ 21,50) is o.m. verkrijgbaar via www.dezwerver.nl.

Informatie & internet

Innovation Norway (Noors Verkeersbureau)
Postbus 101
2460 AC Ter Aar
Nederland
Tel: 0900 – 899 11 70

www.visitnorway.nl

www.lofoten.info

www.visitnordland.no

www.viewlofoten.no

advertentie