advertentie
Roadmap
|
Terrein
|
Satelliet
|
Hybrid
Toon kaart

Colombia in 12 tips (deel 2)

5. Colombia: veilig of niet veilig?

Naast de rijke natuur en de koloniale architectuur zagen we zowel krotten- als moderne wijken. En veel militairen, vriendelijk groetend met een duim omhoog. Eind vorige eeuw waren er talrijke conflicten tussen het leger, guerrillagroeperingen (zoals de FARC) en drugskartels. Die tijd is voorbij, het land is lange tijd niet zo veilig geweest als nu. Er heerst een optimistische sfeer, maar overal veilig is het niet. In het BuZa-reisadvies staat echter dat hier genoemde plaatsen (o.m. Popayán, Cartagena, het departement Boyacá (o.m. Villa de Leyva) en de ‘betere’ wijken van Cali en Bogotá ‘geen veiligheidsrisico’s opleveren indien de normale voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden’.
Meer info: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/colombia

6. Reis licht

Reis licht en wees niet bang om iets te vergeten: ook in Colombia is ‘alles’ te koop (o.m. warme trui of stevige schoenen), en niet zelden voor minder geld. Wij reisden comfortabel, zonder rugzak maar met een stevige tas op wieltjes (de Vaude Tobago 65), en dat beviel uitstekend. Handig zijn ook: een wereldstekker (de netspanning is 110 volt), een zaklamp en, voor met name het noorden, een goed middel tegen muggen.

7. Colombia: go North!

Trek minstens een week uit voor het noorden. Bijvoorbeeld zo: vliegen op Cartagena om daar enkele dagen te verblijven in het ommuurde centrum (koloniaal werelderfgoed) en/of een excursie naar Archipelago Nuestra Señora del Rosário, een nationaal park annex kleine archipel in zee, rijk aan koraalrif (op 35 km van Cartagena). Ook doen: per bus naar N.P. Tayrona (regenwoud aan zee) voor een dagtocht in dit kustpark, een bezoek aan Kogi-indianen, tuben op de Rio Don Diego of, voor wie het nog avontuurlijker wil: een bezoek aan de Ciudad Perdida, een verlaten pre-Colombiaanse stad, waarvan de resten in 1972 zijn ontdekt.

8. Hotels & Hostels in Colombia

De plekken waar je kunt slapen of eten zijn talrijk, divers en niet duur. REIZEN Magazine verbleef met veel plezier in:

Cartagena: Casa Viena, klein hostel (9 schone kamers) met gastvrij, behulpzaam personeel en gratis internet, wifi & koffie. Calle San Andres 30-53, Getsemani, 2-pk € 18, www.casaviena.com

Sierra Nevada de Santa Marta: Finca El Jorará. Duurste maar ook mooiste & meest luxe plek van onze reis: tussen waterval en privéstrand, in een bloemrijke tuin, omgeven door fruitbomen (mango, limoen, papaja  enzovoort). Hier wonen Ivan, onze gids van Unique Colombia, en zijn vrouw, de Nederlandse  Gerda IJbema. 2-pk (met ontbijt) v.a. € 80, www.lajorara.com

Tierradentro: Posada Flíar, klein, kraakhelder huisje van Luz-Amalia (tegenover Hotel El Refugio), die desgewenst ook voor je kookt, op loopafstand van de eeuwenoude grafkelders. 2-pk: € 10. E-mail: faro0403@hotmail.com.

Voor meer adressen, zie de reisgidsen (zie tip 2) of, bijvoorbeeld, www.tripadvisor.com.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Meer tips en filmpjes Colombia

Bekijk hier tips 1/4 over Colombia en het filmpje van week 1

Bekijk hier tips 9/12 over Colombia en het filmpje van week 3

tags:   colombia 
advertentie