advertentie
Roadmap
|
Terrein
|
Satelliet
|
Hybrid
Toon kaart

Met de veerboot naar Texel, Vlieland en Terschelling

Niks leuker dan fietsen over de Wadden. Ben je van plan om naar Texel, Vlieland of Terschelling te gaan? Hier vind je de praktische informatie uit het artikel ‘Wadhoppen met hindernissen’ (REIZEN Magazine 7/8 2012).

Hoe kom je op Texel, Vlieland en Terschelling?

Met de trein naar Den Helder voor het veer naar Texel. Een dagkaart fiets (via automaat bij ‘overige kaartjes’) kost € 6. Fietsen kunnen buiten de spits mee in speciale compartimenten voor en achter in de trein, aangegeven met een groot fietsembleem op de deuren. Wie gaat wandelen kan de auto in Den Helder laten staan en vanuit Harlingen terugreizen met bussen van Connexxion, reistijd ca. 1 uur 40 minuten.

Vlieland is na Schiermonnikoog het kleinste bewoonde Waddeneiland. Er mogen geen auto’s komen en dat loont ook nauwelijks de moeite – na het dorp Oost-Vlieland is er één geasfalteerde weg, langs de Waddenzee.

Veerboten naar Texel, Vlieland en Terschelling

Den Helder-Texel met Teso, overtocht duurt ongeveer 20 minuten, afvaarten overdag elk uur, reserveren niet nodig (€ 5 retour, inclusief fiets, www.teso.nl, tel. 0222-369600).

Texel-Vlieland met het Waddenveer van rederij De Vriendschap, tussen eind april en eind september. Dagelijkse afvaarten in juli en augustus, daarbuiten vier keer per week. Fietsen mogen alleen mee bij een enkele reis, reserveren noodzakelijk. Bij storm vaart het veer niet (www.waddenveer.nl, tel. 0222-316 451).

Vlieland-Terschelling met Rederij Doeksen, in ongeveer een half uur, dagelijks behalve vrijdag. Dit is een sneldienst (catamaran) waarop fietsen mee mogen. www.rederij-doeksen.nl.

Terschelling-Harlingen in 1,5 uur, meerdere afvaarten per dag. Fietsen mogen alleen mee met de gewone veerdienst, niet met de sneldienst. www.rederij-doeksen.nl of tel. 0900-363 57 36.

In juli en augustus zijn er ook verbindingen tussen Terschelling en Ameland (www.eilandhopper.nl) en tussen Ameland en Schiermonnikoog (www.robbenboot.nl).

Hotels en zo op de Waddeneilanden

Pension De Zonnestraal werd door Zoover-beoordelaars uitgeroepen tot het beste pension van Texel en dat komt behalve door het prima ontbijt waarschijnlijk ook door het hartelijke welkom van Peek Halsema. (2-pk v.a. € 50 per nacht, www.pension-zonnestraal.nl, tel. 0222-317817).

Hotel-restaurant De Herbergh van Flielant ligt lekker centraal in de Dorpsstraat van Oost-Vlieland, op loopafstand van de Veerboot en heeft beneden een gezellig restaurant. Er zijn kamers met Waddenzeezicht! (2-pk v.a. € 60 per nacht. www.deherberghvanflielant.nl, tel. 0562-451400).

Het bijzondere van Hotel De Koegelwieck op Terschelling is de Ierse sfeer. Op de kaart staat onder meer een Ierse lamsschotel, je hoort Ierse muziek, de aankleding is Iers en een van de vijf kamers is een ‘Ierland Suite’. Behalve Guinness is er ook gewoon licht bier van de tap (2-pk v.a. € 70 per nacht, www.koegelwieck.nl, tel. 0562-449496).

Georganiseerde reizen

Wadhoparrangementen zijn er onder meer via Stayokay (per klipper, 8 dagen v.a. € 437, www.stayokay.com) of de VVV’s (acht dagen v.a. € 514, www.wadden.nl).

Campings

Kijk op de site van ANWB camping voor een overzicht van campings op Texel.

Zien en doen

  • Voor een tocht in de Vliehors Expres kun je kaarten kopen bij de PRIMERA, Dorpsstraat 74 Oost-Vlieland of online via www.vliehorsexpres.nl. Volwassene € 14,50, kinderen 4 t/m 12 jaar € 10, tot 4 jaar € 5.
  • Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel, www.ecomare.nl. Bezoekerscentrum De Noordwester op Vlieland www.denoordwester.nl

Fietsen op de eilanden

  • Texel (135 kilometer fietspad!) heeft een handige klapper met 4 fietsroutes en 24 wandelingen over het eiland (€5,95, VVV Texel).
  • De fietsroute ‘Vlieland toen en nu’ voert langs de mooiste plekjes van Vlieland en beschrijft ook hoe het eiland er honderd jaar geleden uitzag (€ 3,95, VVV Vlieland).
  • Op Terschelling is de bewegwijzerde fietsroute ‘Sporen in het zand, 1000 jaar mensen op Terschelling’ (45 kilometer) een aanrader vanwege de uitgebreide historische uitleg (€ 5, VVV Terschelling).

Informatie en sites

VVV Texel, www.texel.net, tel. 0222-314741.
VVV Vlieland, www.vlieland.net, tel. 0562-451111.
VVV Terschelling, www.vvvterschelling.nl, tel. 0562-443000.

advertentie
advertentie