advertentie
Roadmap
|
Terrein
|
Satelliet
|
Hybrid
Toon kaart

Noorderlicht spotten in Noorwegen

De eilandengroep Lofoten in Noorwegen is een uitstekende plek om het Noorderlicht te spotten. Helemaal in het Polarlightcenter ligt aan de noordkant van de Lofoten, in het dorpje Laukvik. Oprichters zijn de Nederlanders Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven. In 2007 emigreerden zij naar Noorwegen en bouwden een voormalig dorpshuis om tot wetenschappelijk centrum mét overnachtingsmogelijkheid.

 

Fascinatie voor Noorderlicht

Bij Rob Stammes zit de fascinatie voor dit natuurfenomeen diep, heel diep. ‘Als kind verslond ik boeken over poolexpedities. Daar kwam het noorderlicht vaak in voor. Later reisde ik zelf vaak naar het hoge noorden om het licht te kunnen aanschouwen. Terug in Nederland dacht ik altijd: jammer, nu moet ik wéér jaren wachten om het te zien.’ Na diverse reizen naar de Lofoten kregen Rob en Threes de kans om het voormalige dorpshuis van Laukvik te kopen. Zij hakten de knoop door en bouwden het pand om tot woonhuis, Polarlightcenter en inmiddels met een appartement voor gasten. Tegenwoordig organiseren ze er lezingen over het noorderlicht, waar zowel Noren als toeristen op af komen. En sommige gasten verblijven er een week of langer. Om het noorderlicht te spotten, maar ook om de Lofoten verder te verkennen.

 

Apparaten en thermopakken

Het Polarlightcenter doet meer dan informatie geven. Met behulp van een imposante verzameling apparaten kan Rob voorspellen of het noorderlicht gaat plaatsvinden. Prominent in de ontvangstzaal staat dan ook een grote monitor waarop een soort hartslaglijn te zien is. Slaat die lijn uit, dan is er grote kans dat het noorderlicht op dat moment buiten te zien is. Daarop rennen alle aanwezige gasten dan ook zo snel mogelijk naar buiten. ’s Winters is het soms zo koud dat er speciale thermopakken worden gedragen. ‘Sommige gasten zijn heel fanatiek,’ vertelt Threes. ‘Die slapen maar een paar uur per nacht als ze bij ons zijn, ze willen niets missen.’

Helemaal donker

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft het niet koud te zijn om het noorderlicht te kunnen zien. Het is eerder andersom. Rob: ‘Het noorderlicht is alleen zichtbaar op heldere, wolkenloze nachten. En op die nachten is het vaak koud natuurlijk.’ Nog een misvatting: noorderlicht heeft in feite niks met winter te maken. Rob: ‘s Zomers is het noorderlicht er wel aanwezig, maar dan zie je het gewoon niet. Het moet namelijk helemaal donker zijn om het te kunnen zien.’

Tijdens ons bezoek slaat de monitor alle kanten uit. Toch is de kans om noorderlicht te zien nihil, want het is bewolkt. ‘Tja, en dan zie je nooit wat,’ zegt Rob. ‘Het noorderlicht vindt namelijk ver boven de wolken plaats. Maar als je een week in de Lofoten verblijft dan krijg je het noorderlicht vrijwel zo goed als zeker te zien. Gemiddeld is het 3 op de 10 dagen goed zichtbaar.’

Zie hier een filmpje van het noorderlicht op de Lofoten in Noorwegen, gemaakt bij het Polarlightcenter door Threes van Nieuwenhoven. Copyright Polarlightcenter.

Nog meer noorderlicht?
Nog meer noorderlicht? Bekijk hier (in 6 delen) een BBC-programma met actrice Joanna Lumley (o.m. bekend van Absolutely Fabulous) over een reis naar Noorwegen op zoek naar het noorderlicht. Zij doet o.m. de Lofoten aan:

 • Marijke bruin

  Goedenavond, ik zou zo graafpoot eens het Noorderlicht zien en dit jaar schijnt het DE kans te zijn om het te mogen zien, kunt u mij informatie geven hoe en waar ik het beste ( en ook niet zo heel duur) een trip vanongeveer 5 a 6 dagen kan aanpakken, ik zou dit heel leuk vinden hier meer over te horen, en evt te logeren bij Rob Stammes en zijn vrouw.
  Hoor graag vanu.

  • Sandra van Wagensveld

   Beste Marijke Bruin,

   Onlangs (december 2012) publiceerden we in REIZEN Magazine een uitgebreide special over het Noorderlicht. Meer informatie hierover staat ook op reizen.nl:
   http://reizen.nl/?artikel=dossier-noorderlicht
   Met vriendelijke groeten,
   Sandra van Wagensveld, redactie REIZEN Magazine

advertentie
advertentie