advertentie
Roadmap
|
Terrein
|
Satelliet
|
Hybrid
Toon kaart

Puglia – 9 bezienswaardigheden

Puglia klinkt als een ver oord. En dat is hetook, diep gelegen in de Italiaanse laars. Dichter bij de Oriënt dan bij Rome. Het is de streek die wij Apulië noemen, de ‘Hak van Italië’, met aan de westkust de Ionische Zee en aan de oostkust de Adriatische Zee. 9 extra bezienswaardigheden voor een zon-zee-cultuur-reis naar Puglia.

1. Stranden

De ‘spiagge’ (stranden) in il Salento, het zuidelijkste puntje van de Italiaanse laars, zijn over het algemeen, mooi en rustig. Hier geen zee aan parasols en met ligbedden afgebakende stukken strand, maar vrijheid blijheid. Het kost je geen euro, je moet alleen niet vergeten zelf je flesje ice tea, een broodje en parasol mee te nemen. Wij vonden de volgende stranden een aanrader: Adriatische Zeekust – Nettuno (halverwege San Cataldo en Rocca Vecchia) en Rocca Vecchia. Aan de Ionische Zeekust heeft Santa Maria al Bagno een mooi zandstrand aan een baai.

2. Vroom Lecce

Je kunt, als je wilt, op ‘kerkenpad’ in Lecce. Niet voor niets is de bijnaam van de stad ‘La Città Chiesa’. Op bijna elke straathoek staat een kerk. Meestal van de lokale zachte tufsteen gemaakt. De dom op het gelijknamige, verkeersvrije plein heeft een 70 meter hoge, ranke klokkentoren: de ‘campanile’. Het domplein is voor de uitzondering terrassenloos. Dus kan er naar hartenlust worden gevoetbald. En kijk niet op als je een priester de bal richting de jeugd ziet schieten.

3. Oriëntaals Otranto

Otranto is oud en heeft veel volken zien komen en gaan, zoals Grieken en Spanjaarden.Daarom vind je onder meer een robuust Aragonees kasteel in de ommuurde oude vesting aan zee. Dwaal zeker ook op je gemak door de straatjes met witte huizen en bougainville en over de vele pleintjes. Je waant je er in Griekenland of verder weg. Wij ontdekten er zelfs een hamam annex bazar! Bij nadere inspectie bleek het om een oriëntaalse winkel te gaan.

4. Het einde van Italië

Laat je niet afschrikken door deze foto. Want in Santa Maria di Léuca, op de uiterste zuidpunt van de Italiaanse Hak, schijnt meestal de zon. Maar als de wolken zich samenpakken kan het tekeer gaan rond deze kaap. De Adriatische en de Ionische Zee komen hier samen en dat trekt volk. Behalve een vuurtoren en een barokke kerk boven op de kaap, heeft Léuca een jachthaven. Daar kun je zelf een (motor)bootje huren en – met mooi weer – de zee opgaan om bijvoorbeeld de grotten voor de kust te gaan bekijken.

5. Gallipoli

Gallípoli leeft van de zee. Voor je het ommuurde stadje ingaat, stuit je op sponzen- en schelpenverkopers, nettenboetende mannen én de lokale visafslag. Dankbare onderwerpen om te fotograferen. Vissers en visverkopers poseren graag voor je camera.

6. Koppige wijn

Middenin de wijnvelden ligt Mandúria. Alles in en om de plaats ademt wijn. Hier komt een pittige, rode wijn vandaan: ‘Primitivo di Mandúria’. De Primitivo is vol en sterk van smaak met 14% alcohol. ‘Il vino’, zo werd ons in Trattoria Messapica verteld, ‘heeft een probleem’. Er zijn teveel wijnboeren. ‘De wijn levert voor de boeren geen sou meer op in de Cooperitiva. Kopen dus, een fles of minstens een glas ervan nuttigen bij een lunch of bij een stukje ‘caccio cavallo’, zalige stinkkaas uit de regio. De Primitivo smaakt niet alleen heerlijk, je helpt er de lokale wijnboeren ook mee.

7. Witte stad, sterke koffie

Witte stad is de bijnaam van Ostuni. De naam komt van het Griekse ‘Astu-neon’, wat Nieuwe stad betekent. De oude burcht troont op een heuvel, waarvan je uitziet naar de zee, drie kilometer noordelijker. Van een afstand lijkt de stad een op een schuimtaart. Eenmaal in de Borgo Antico (laat je auto snel achter op een parkeerplek) kun je van plein naar plein struinen, langs kerken en verrassende winkels (o.m. boeken, cadeaus). Uiteraard zijn de koffiehuizen er goed vertegenwoordigd.
TIP: Bar Tito Schipa, met een prachtig vergezicht over de omgeving.

8. De weg van het graan

Graan is niet zomaar graan in Puglia. In het heuvelplaatsje Céglie Messapica kun je de zorg voor het brood zelf ervaren. Deze molenaar maalt voor groot en klein gebruik. Je kunt hier je namelijk je eigen graan laten malen. Bakkers bakken nog ambachtelijk in een enorme stenen over. Toen wij deze bakkerij binnenstapten, leverde een inwoner zijn vracht vijgen af. Daar bakken ze hier je eigen vijgenkoekjes van.

9. Locorotondo

Locorotondo vonden wij het ‘Snoepje van de Week’. Een dot van een dorp, met aan de rand grijze en witte trulli. Piazza Vittorio Emanuele, een intiem plein met een café en het toeristenkantoor, is een prima startpunt om Locorotondo te gaan verkennen. Behalve enkele fraaie kerken ga je hier naartoe voor de Italiaanse straatjes, de uitzichten op de omgeving (Locorotondo ligt bovenop een heuvel) en voor de wijn. De Cantina Sociale del Locorotondo (uit 1930) is dé plek om de lokale witte wijn te proeven. Adres: Via Madonna della Catena, vlakbij het treinstation.

Bekijk hieronder een filmpje over Puglia.

YouTube voorvertoningsafbeelding
 • Bert Verbruggen

  Wat hier beschreven staat over Puglia is werkelijk waar.
  Wij zijn net terug van 3 wk. Bassilicata en Puglia. ( half mei-begin juni).
  In deze gebieden kun je echt “vakantie” houden, omdat er niet zoveel topattracties zijn, die je persé in enkele weken moet zien.
  Hier zijn ‘t vooral de kleine dingen, die een verblijf zéér aantrekkelijk maken.
  Enkele hoogtepunten op ‘n rij:
  * prachtige kustwegen met heel veel rustige strandjes en rotspartijen.
  * dorpjes en stadjes waar je heerlijk kunt ronddwalen en overal genieten van de meest pure gerechten.
  * olijfbomen zover het oog reikt ( met exemplaren van honderden jaren oud)
  * trulli’s in ‘n groot gebied rond Ostuni ( géén tientallen, maar duizenden gezaaid tussen de olijfbomen).
  * vriendelijkheid van de bevolking ( oudjes die meegaan met ‘n sleutel om de kerk te openen en kasten open te maken, waar de heiligen in verblijven, die maar ééns per jaar eruit mogen om rond gedragen te worden).

advertentie
advertentie