advertentie
Roadmap
|
Terrein
|
Satelliet
|
Hybrid
Toon kaart

Rome – wandelen en fietsen op de Via Appia

De Via Appia was 2000 jaar geleden de belangrijkste weg vanuit Rome, een historische catwalk voor legioenen. Nu hoor je er de vogels fluiten. Geniet van onvervalste Romeintiek op de basaltkeien waar ooit legioenen hun sandalen stuk liepen. Download het complete artikel of bekijk hier de extra wandel- en fietsroute.

 

 

Legenda kaartje Via Appia

 

 

Informatiepunt Parco Regionale Dell’Appia Antica
Wandeling/fietstocht
Catacomben Callisto
Catacomben San Sebastiano
Cecelia Metella
Lengte wandelroute: +/- 2 km
Lengte fietsroute: +/- 4 km

 

 

Start

Helemaal aan het begin van de Via Appia bevindt zich de Porta San Sebastiano (open dinsdag t/m zondag 9.00-14.00, € 2,60 volwassenen, jonger dan 18 en 65 + gratis). Een grootse poort die onderdeel uitmaakt van de Aureliaanse muur. Er is ook een klein museum in de poort, waar je alles kunt vinden over de bouwwijze van de muur. Vraag aan de gidsen in het museum of je helemaal op het dak mag kijken (dit kan alleen onder begeleiding). Vanaf de poort heb je een mooi uitzicht over de stad en het Romeinse platteland.

Wandelen

Doordeweeks kun je maar beter niet te voet naar de Via Appia komen. Er is niet echt een voetpad en de auto’s scheren dicht langs je heen. Op zondag is het wel een goede mogelijkheid, omdat dan de Via Appia gesloten is voor verkeer. Beter is om doordeweeks de archeobus te nemen (die heeft ook een halte bij de Porta San Sebastiano) tot aan het informatiepunt van de Via Appia tegenover de kerk van Quo Vadis. Hier kun je een smokkelweggetje nemen, waar nauwelijks verkeer over rijdt.

Catacomben van Callisto

Bovendien loop je zo rechtstreeks naar de Catacomben van Callisto (open alle dagen, woensdag gesloten, van 8.30-12.00 en 14.30-17.00. volwassenen € 6, kinderen tussen 7 en 15 jaar € 3, kinderen tot 6 jaar gratis). Iets verderop vind je de Catacomben van San Sebastiano. Een prima alternatief als het bij de Catacomben van Callisto erg druk is. Staat de parkeerplaats vol met touringcars (wat doordeweeks vaak het geval is), dan kun je beter even doorlopen.

Fietsen

Hier bij de Catacomben van San Sebastiano kun je ook fietsen huren. Een leuk alternatief. Zeker als je niet een fanatieke wandelaar bent en toch een eindje verder de Via Appia op wilt gaan.

Cecilia Metella

De toren van Cecilia Metella is een imposante massieve verschijning langs de weg. Je kunt de toren van binnen bekijken, maar alleen met een combiticket. Je kunt dan met één ticket ook de Terme di Caracalla en Villa dei Quintilli bekijken. Als je dat van plan bent, is zo’n combiticket een goed idee want dan ben je goedkoper uit.

Na de Cecilia Metella kom je de laatste eetgelegenheid tegen. Je kunt hier ook op de terugweg lunchen, maar als je niks bij je hebt dan is het handig om hier nog iets in te slaan.

Het mooiste stukje

Een stukje verder kom je deze versmalling tegen. Hier begint het mooiste stukje Via Appia. Langs de rand vind je hier een bonte verzameling graven en ruïnes, landelijk gelegen, ver van de stadse drukte.

Vogels

Onderweg heb je goede kans om vogels (zoals de torenvalk) en vlinders te spotten.

Comfortabel

De weg is hier en daar nog authentiek, met de fiets soms erg lastig te berijden. Veel mensen zijn je voorgegaan en hebben gekozen voor het zandweggetje dat parallel loopt aan de oude weg. Dit rijdt een stuk comfortabeler. Soms maakt ook dit weggetje gekke kronkels, dus je moet wel blijven opletten.

Met de bus

Ga je te voet de Via Appia af, dan kom je na de Cecilia Metella even geen haltes tegen van de archeobus. Pas bij de verderop gelegen Villa dei Quintili, is er weer een.

Als je gaat wandelen of fietsen op Via Appia ben je zeker een dag onder de pannen. Zeker als je er voor kiest om een bezoek te brengen aan de Catacomben en andere bezienswaardigheden.

Cityexpert tip: Een leuke combinatie is om in het begin te wandelen en halverwege de archeobus te nemen naar bijvoorbeeld het Parco degli Aquedotti. Dit park met haar oude aquaducten, graanvelden en cipressen is de moeite waard, maar niet te voet te bereiken. Ook voor fietsers ligt dit net iets te ver weg.

Kijk voor meer informatie en actuele prijzen en toegangstijden van de catacomben op www.parcoappiaantica.it (ook engels).

Met de fiets over de Via Appia

Wilt u weten hoe het is om met de fiets de hobbels en keien van de Via Appia te trotseren? Bekijk dan dit filmpje:

YouTube voorvertoningsafbeelding

Klik hier om het complete artikel, gepubliceerd in REIZEN Magazine van september 2007, te downloaden: Via Appia Antica; De mooiste weg naar Rome/RM09 2007

advertentie
advertentie